İskender Sosu Nasıl Yapılır
Çoğunlukla az bulunan sosların tarifi yazmak için bu internet adresini kurmuş olsam da Ramazan ayının gelmesi ile birlikte bizden lezzetlere de yer vermeye karar verdim. Bunun için öncelikle İskender sosu nasıl yapılır konusu üzerine yoğunlaşmak istiyorum. Aslına bakarsanız iskender kebap tarifini uzun uzun anlatacaktım ama bu işi benden çok daha iyi yapan internet adresleri ve aşçılar olunca iskender tarifi yerine iskender sosu nasıl yapılır sorusunun cevabını vermek istiyorum.
İskender Sosu Nasıl Hazırlanır
Malzemeleri ayrı ayrı yazıp kalabalık etmeyeceğim. Bir yemek kaşığı tereyağını küçük bir sos tavası içerisinde eriterek sos yapmaya başlıyoruz. Ben bire bir buçuk şeklinde yapıyorum ama salça yoğunluğunu siz istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bir yemek kaşığı tereyağı kullanıyorsanız bir buçuk yemek kaşığı domates salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyorsunuz.
Daha sonrasında ise iskender sosu yapma konusunda en çok yanlış yapılan konuya geliyoruz. Çoğunlukla salça kavrulduktan sonra su, daha sonra baharat eklenir ama öncelikle baharatımızı ekliyor bir süre baharatı salça ile yalnız bıraktıktan sonra akışkanlık sağlamak için su ilave ediyoruz. Eğer bir buçuk yemek kaşığı salça ilave ettiyseniz bir su bardağı su yeterli olacaktır. Daha sıvı olsun istiyorsanız su oranını arttırabilir veya daha katı kıvamı olsun istiyorsanız su oranını azaltabilirsiniz. Baharat olarak da tatlı biber, karabiber, pul biber ve kesinlikle kekik olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
İskender Sosun Yapılışı
Buraya kadar üç aşağı beş yukarı herkesin sos hazırlama tarifi ile uyumlu olduğunu belirtebiliriz. İskender sosu hazırlama işleminden yararlanırken çoğunlukla yapılan hatalardan bir tanesi tereyağı yoğunluğunun az bırakılması diğeri de baharatın geç atılmasıdır.
Ben çoğunlukla iskender sosu yaparken işlem bitmeden önce (tavanın altını kapatmadan) yarım tatlı kaşığı yada bir çay kaşığı kadar tereyağını bütün olarak sos tavasının üzerine ekleyerek erimesini bekliyorum.
İskender Sosunun Sırrı
Çoğunlukla acısının dengeli olması ve tereyağı kokusu ile tanıdığımız ve ağzımızı sulandıran iskender sosunun akışkanlığının belli bir miktarda kalmasını sağlamak için suyun ilave edildiği ve baharatın eklendiği anlara özellikle dikkat etmek gerekiyor. Aynı zamanda kullanılan sos tavasının bakır olması yada tam olarak yapılacak sosa uygun büyüklükte olması da iskender sosunun sırrı diyebileceğimiz bir başlık altında sayılabilir. İskender sosu gibi domates salçası üzerinde yapılan soslarda çoğunlukla damak tadı bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir.
Merak ediyorsanız İskender tarifi evde nasıl yapılır makalesine sizleri bekliyoruz.
Selam,
Bugün yaptım ama salça tadı geldi yerken, direk ekmeğe dökünce sos kurudu ve salça partikülleri kaldı ekmeğin yanında hiç beğenmedim nerde hata yaptım acaba? 1 Kaşık tepelemesine salça koydum ve 3 su bardağı su ekledim koyu diye. Salça, ev salçasıydı bu arada.
Ekmeği tereyağında kızartmamış mıydınız ? Kıtır kıtır değilse sosun çoğunluğunu emmiştir. O yüzden de size kurumuş gelmiş olabilir. Salça partiküllerine gelince ise aklıma bir tek karıştırmadan yapma ihtimaliniz geliyor. Ocağın altı çok açıksa o yüzden de eklenen su bir an da çekilmiştir. Kısık ateşte karıştırarak o parçacıkları yok edebilirsiniz bence. Ben de ev salçası kullanıyorum ama partikül sorunu olmadı, sizin ev salçanız partiküllü mü?
malesef bu tarif hic birsey anlatmiyor. hangi baharatlar girecegini yazmiyor.
İskender sosu et suyu ya da kemik suyu ve salça ile hazırlanır..Eskişehirde rahmetli kebapçı mümin’in iskenderini hiç bir yerde bulamadım…O sosun sırrı kendisi ile birlikte mezara gitti.(Allah rahmet etsin)
ya dostlar ne oldu sizin siteye devamlı baktıgım makarna sosunuz tarifiniz nereye gitti.
Ellerinize sağlık.