Türk Mutfağında Soslar

Soslar ile ilgili araştırma yaparken farklı mutfakların sos alışkanlıklarını kısa kısa notlar halinde yazmaya çalıştım. Orta Asya’dan günümüze kadar olan süreç içerisinde Türk mutfağını incelerken çok yoğun bir sos tüketimi ile karşılaşmadığımı da sıklıkla belirtmişim notlarımda…

Türk Mutfağında Sos Var mı

Özellikle kitaplarda yazan ve okullarda okutulan bilgilere baktığımız zaman Türk mutfağında soslar olmadığını görüyoruz. Daha öncesinde de değindiğimiz gibi kadın denince adresinde yer alan bilgileri baz alarak ön plana çıkardığımızda bu bilgi ile ilgili çok farklı seçeneğe ulaşmak mümkün oluyor. Anadolu’ya gelişimizle birlikte farklı kültürlerle olan iletişimimiz neticesinde sos kullanımı ve sos çeşitliliğinin de arttığını söyleyebiliriz.

Avcı sosu, bademli sos, domates sosu, tahinli soslar ve sarımsaklı sosları Türk mutfağının parçası olarak kabul etmek yanlış olmayacaktır. Bunlar arasında yine de incelediğimiz zaman bu soslarında çok geçmişe gitmediğini görmek mümkün olmaktadır.

Yemek Suyuyla Pişer

Türk mutfağı içerisinde pişen yemeklerin neredeyse tamamının suyuyla piştiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Günümüzde kullanılan sos alışkanlıklarının büyük bir kısmının mutfağımıza giriş zamanınında 1700’lü yılların sonu olduğunu söyleyebiliriz.

İstisnaları Yok mu

Mantı gibi, Hünkar Beğendi gibi bir takım yemekler için sos yapılmış olsa da aslına bakılırsa bazı sebze ve meyvelerin mutfağımızda yer alma süreleri sanıldığı kadar eski değildir. Bunların ilk olarak ne zaman girdiği incelenirse biraz daha yeni bir tarihin altını çizmemiz gerekebilir.

Örnek olarak; patates, domates, soğan gibi mutfağımızın olmazsa olmazları sanıldığı kadar geçmişe gitmemektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*