Beşamel Sos Tarifi

Sos tariflerimize hazırlaması kolay lezzeti yoğun bir tarif ile başlamak istedim. Bilinenin aksine mutfağımıza ilk giren soslardan bir tanesidir. Günümüzde de gerek bilinçli gerekse bilinçsiz bir şekilde yoğun olarak beşamel sos tarifinden yararlanılır. Bu yazıda beşamel sos tarifi, beşamel soslu yemekler ve iyi tarifin nasıl anlaşılacağı konularında bilgi vermeye çalışacağım.

Dilerseniz malzemelerle başlayalım.

  • Bir yemek kaşığı tereyağı (margarin de kullanabilirsiniz.)
  • Bir yemek kaşığı un
  • İki su bardağı süt
  • Defne yaprağı
  • Bir miktar tuz

Beşamel Sos Nasıl Yapılır

Hemen hemen tüm sos tariflerinde olduğu gibi işleme öncelikle tereyağı eriterek başlıyoruz. Bir süre tereyağı eridikten sonra unumuzu ilave ederek karıştırıyoruz.  Birkaç dakika kadar karıştırdıktan sonra unlarımızın iyice kavrulması sağlanıyor.

Bu işlemden sonra unu tencereye yaydıktan sonra dinlendirme evresine geçebiliriz. Tahmini olarak 4 – 5 dk kadar dinlendirdikten sonra yeniden ocağımıza alarak sosumuzun üzerine süt ekliyoruz. Burada süt ile birlikte defne yaprağı tuz ve diğer baharatlar eklenebilir. Burada sizin zevkinize ve biraz da deneme yanılma yöntemine göre tercih ettiğiniz baharatlar zaman içerisinde uygun kıvamı bulacaktır. İlk kez yapanlar için çok az beyaz biber ve tuz kullanmasını tavsiye ederim. Biraz daha karıştırdıktan sonra yeniden dinlenmeye alabilirsiniz. Sos pütürlü bir yapıya sahipse süzmeye başlayabilirsiniz.

Beşamel Sosun Kıvamı Nasıl Olmalıdır

Kıvam zaman içerisinde dikkatinizden kaçmayacaktır. İlk kez yaptığınız zaman kremsi yoğunluğa yakın bir yoğunluğa ulaşması gerektiğini söyleyebiliriz. Ama fazla yoğun geliyorsa yeniden süt eklemenizde de bir sakınca bulunmamaktadır.

Bunun dışında süzme işlemi için çeşitli baharat ve biberler kullanılır. Genellikle beşamel sosun pütürsüz bir yapıya sahip olması daha çok tercih nedenidir.

Beşamel Sos Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli

  • Öncelikle unun dinlenmiş olmasının son derece önemli olduğunun altını çizmek gerekir.
  • Daha sonrasında ise tereyağını çok kızdırmamak gerekir.
  • Tereyağı yerine margarin kullanabilirsiniz ama lezzet farkı hemen anlaşılacaktır.
  • Sütü sıcak kullanmayın mümkünse buzdolabından yeni çıkmış süt kullanın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*