Teriyaki Sos Tarifi

İnternetteki bilgilere baktığımız da teriyaki sosu Japon ve doğu ülkelerinde yapılan bir sosmuş. Menşeinin neresi olduğunu önemsemiyorsanız oldukça lezzetli bir sos olduğunu söyleyebiliriz. Bizzat Japonlardan öğrendiğim kadarıyla da Teriyaki ismini verdikleri bir sos olmadığını öğrendim. Peki ama teriyaki sos tabiri yada tarifi nasıl ortaya çıkmış?

Japonya’da susam ve soya ile yapılan soslara ve yemeklere genel olarak verilen bir isimmiş. Biraz daha batı kültürüne adapte olunca sanıyorum isminin teriyaki olarak anılmasında bir mahsur görülmemiş…

Teriyaki Sos Nerelerde Kullanılır

Bu sorunun pek çok cevabı bulunuyor. Ama en mantıklı olan cevabı hiç şüphesiz et ve et ürünlerinin üzerinde çok yakışıyor olmasıdır. Şimdiye kadar hep köfte ve sote et üzerinde kullanıldığını görmüştüm. Ama çok samimi olduğum bir arkadaşım teriyaki soslu makarna tarifini yaparak çok lezzetli bir yemek yapmıştı.

Teriyaki Sosu Tarifi

Tarife geçmeden önce malzemelere değinelim. Teriyakinin olmazsa olmazı soya sosudur. Ben yoğun olarak soya sosu lezzetinden hoşlanmıyorum diyorsanız sulandırarak kullanabilirsiniz. Genellikle altı kişilik bir tarif için 1.5 su bardağı civarı soya sosundan bahsedebiliriz. Bir miktar salça ve kullandığınız soya sosu kadar şeker de bu sosta kullanılmaktadır. Onun dışında sosa sosu içerisinde erittiğiniz iki kaşık kadar mısır nişastası da gerekiyor.

Ben çok fazla teriyaki sosunda kullanmasam da arkadaşımın aldığı ve gördüğüm tariflere göre yarım çay bardağı kadar elma suyu da çok lezzetli hale getiriyor. Baharat olarak ise acı sevmenize göre karabiber ve kırmızıbiberi farklı yoğunluklarda kullanabilirsiniz. Ve tabi ki başrol oyuncusu olarak iki diş kadar sarımsak kullanıyoruz.

Teriyaki Sosu Yapılışı

Öncelikle sarımsaklarımızı ince ince rendeleyip geniş bir tencerenin içerisinde su ve sosa sosu ile birlikte kaynatıyoruz. İçerisine biraz salça (çoğunlukla ketçap kullanılıyor ) ve yukarda tarifini verdiğimiz şeker ve elma sirkesinin yanı sıra baharatlarımızı da ekleyerek kaynatıyoruz. Tahmini olarak 10 dakika kadar kaynadıktan sonra mısır nişastasını dökerek karıştırıyoruz. Burada asıl önemli olan mısır nişastasını ekledikten sonra kıvam yoğunluğunun artırılmasıdır. Akışkan olması önemlidir ama sıvı özelliğinden yoğunluğunu artırmak gerekmektedir. Takıldığınız bir yer olursa lütfen çekinmeyin. Özellikle teriyaki soslu bonfile tarifine göz atmanızı tavsiye ederim. Afiyet olsun.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*